Európai Dokumentációs Központ (EDC) a Könyvtárban

1999 novemberétől könyvtárunk az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának engedélyével jogot nyert önálló Európai Dokumentációs Központ (EDC) megnyitására. Magyarországon 10 intézmény tagja a szervezetnek. A Dokumentációs Központ a Könyvtár, Levéltár, Múzeum épületében kapott elhelyezést.

A szervezet segítségével intézményünk folyamatosan érkezteti a különböző nyelven megjelent publikációkat. Minden olyan kiadvány könyvtárunk rendelkezésére áll, melyeket az Európa Unió intézményei jelentetnek meg, pl. rendeletek, statisztikák, gazdasági és politikai tanulmányok, elemzések stb. Ezek a kiadványok részletes betekintést engednek az Európai Unió belső életébe, megismerhetjük különböző szervezeteit és azok feladatait, a tagországokról és a csatlakozásra váró országokról készült jelentéseket, statisztikákat és összefoglalókat.

Az állomány jelentős része angol nyelven megjelent kiadványokat tartalmaz, de a publikációk között megtalálhatóak a könyvtár által beszerzett magyar nyelvű ismertetők és egyéb, az Európai Unióval kapcsolatos kiadványok is.

Intézményünkbe jelenleg 91 féle folyóirat érkezik az EDC-n keresztül, amelyeket csak helyben lehet használni.

A könyvek és egyéb, nem időszaki kiadványok a könyvtár olvasótermében találhatóak az Európa Unió (E13) polcán, az olvasónak ezáltal lehetősége nyílik a gyors tájékozódásra.

EDC tájékoztató könyvtáros

Szabóné Kovács Beáta
E-mail: beata.kovacs@uni-miskolc.hu