Könyvtári hír

Az Akadémiai Kiadó 2018. szeptember 28-ig megnyitotta adatbázisait, hogy a jelenleg még nem előfizető intézmények is kipróbálhassák szolgáltatásaikat, újdonságaikat.

szotar.net

Az Akadémiai Kiadó nemrégiben végére ért a szótár szolgáltatás megújításával kapcsolatos fejlesztések első szakaszának, és elindította az új online felületet és a mobilapplikációt. Az eddig használt eisz.szotar.org domaint kivezetékk, az oldal a továbbiakban átirányít a www.szotar.net oldalra, ahol az IP-cím alapján a rendszer azonosítja az intézményi előfizetőként bejelentkező felhasználót, és elérhetővé teszi számára az intézmény által előfizetett szótárakat.

A megújult online felület már:


- Rugalmasan alkalmazkodik a különböző számítógépek és mobileszközök képernyőjének méretéhez, az optimális megjelenítéshez.
- A nagyszótári szócikkek esetében a  ikon segítségével két nézet közül választhatunk. A kompakt nézet a szócikk legfontosabb jelentéseit mutatja, a teljes nézet pedig valamennyi elemet: példamondatokat, jelentéseket, közmondásokat.
A keresőmező fejlesztéseinek köszönhetően egyszerre fut le a keresés a címszavakban és a teljes szövegben, előre véve a címszavas találatokat.

 

 

eisz.mersz.org

 

Villámgyors segítség kutatáshoz, szakdolgozat íráshoz, tanuláshoz:

  • kényelmes keresési lehetőségek: keresés az összes mű teljes szövegében, szótövező funkcióval

  • kategóriaválasztás: böngészés a dokumentumok között tematika alapján, több tudományterületen

  • könyvjelzők elhelyezése, jegyzetek készítése, majd nyomtatása

  • dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása – akár a jegyzetekkel együtt

  • hivatkozások gyors beszúrása: a rendszer gombnyomásra felkínálja az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását

A MeRSZ online könyvtár további művekkel bővült, így már 298 szakkönyv érhető el kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában.

 

A teljes címlista letölthető itt:  https://eisz.mersz.org/mod/letoltes.php?letoltes=merszcimek