„A jövő könyvtára felé ..." webinárium

„A jövő könyvtára felé..." című szakmai önképző sorozatot a két nagy miskolci könyvtár, Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár hirdette meg tavasszal könyvtárosok, könyvtár- és könyvbarátok számára. A projekt ötletgazdája és mentora Drótos László, közreműködő munkatársa Bokrosné Stramszky Piroska.

A két könyvtárban felváltva megrendezett (alkalmanként 2-3 órás) rendezvényen és „webináriumon" a meghívott előadó prezentációja után a résztvevők megbeszélik, megvitatják az adott témát.

Távoli kollégáink az internetes élő közvetítésnek, majd a megvágott és archivált videofelvételnek köszönhetően helytől és időtől függetlenül, bármikor megnézhetik ezeket az előadásokat és szemináriumokat.

1. alkalom: 2016. május 31. 14:00–16:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

Első alkalommal Dr. Tóth Máté, a Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának munkatársa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa tartott vitaindító előadást „A könyvtár és a könyvtáros jövője: könyvtári paradigmaváltás és a hibrid könyvtár" címmel.

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/embed/o3ulZqJUyzs

 

2. alkalom: 2016. június 30. 14:00–16:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

Második alkalommal Dr. Pajor Enikő PhD szakvezető főiskolai tanár (Szegedi Tudományegyetem, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) „Átváltozások – a könyvtári hivatás metamorfózisai" című előadását hallgathattuk, nézhettük és beszélhettük meg.

Az élő online közvetítést a Szinvanet Zrt. és a Miskolc Holding Zrt. támogatta.

A rendezvényen készült felvétel megtekinthető az alábbi linkeken:

Első rész: https://www.ustream.tv/recorded/89018177

Második rész: https://www.ustream.tv/recorded/89021307

 

3. alkalom: 2016. szeptember 27. 14:00–16:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

Harmadik alkalommal Holl András, az MTA Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettese a könyvtárak tudománytámogatási feladatairól tartott előadást: tudománymetriai kérdésekről, a nyílt hozzáférésű publikálásról, a publikációk és a kutatási adatok megőrzéséről, valamint a Magyar Tudományos Művek Tárával kapcsolatos újdonságokról.

 

A rendezvényen készült felvétel itt tekinthető meg:

 

Első rész: http://www.ustream.tv/recorded/91702148

 

Második rész: http://www.ustream.tv/recorded/91703843

 

 

4. alkalom: 2016. október 28. 13:00–15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

Negyedik alkalommal Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója tartott előadást: „Közösségépítés a könyvtárakban, a könyvtár mint közösségi tér" címmel.

 

A rendezvényen készült felvétel itt tekinthető meg:

 

 

 

5. alkalom: 2016. november 10. 14:00–16:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

Ötödik alkalommal Nagy Gyula – az SZTE Klebelsberg Könyvtár Automatizálás Fejlesztési Osztály Digitalizálási csoport munkatársa –  előadásának témája a személyes információszervezés hat alapelve, gyakorlati példákkal illusztrálva, valamint a webkettes eszközök oktatási célú hasznosítása volt.

 

A Webináriumon készült felvétel itt tekinthető meg:

 

 

 

6. alkalom: 2016. december 1. 13:00–15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

Hatodik alkalommal Dr. Tóvári Judit  PhD főiskolai tanár az újgenerációs könyvtári rendszerek és katalógusok, az újfajta könyvtári adatleírási modellek aktuális témájáról tartott előadást, melynek címe „A MARC problémái, az FRBR adatmodell a dokumentumok leírásához" volt.

 

A Webináriumon készült felvétel itt tekinthető meg:

 

Első rész: http://www.ustream.tv/recorded/92992350

 

Második rész: http://www.ustream.tv/recorded/92992550

 

 

 

7. alkalom: 2017. február 16. 13:00–15:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

 

A rendezvénysorozat hetedik összejövetelén Dr. Bánfalviné Csukás Judit szaktájékoztató, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, Tartalomszolgáltatási Osztály munkatársa tartott előadást  „Europeana bemutatása és újdonságai" címmel.

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

 

8. alkalom: 2017. március 24. 13:00–15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

 

 

A rendezvénysorozat következő összejövetelén Dr. Dudás Anikó PhD, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának könyvtárvezetője „Nemcsak weben lenni, hanem webből lenni – A könyvtári adatok, a névterek és a szemantikus web" címmel tartott előadást.

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

9. alkalom: 2017. május 2. 13:00–15:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

 

A rendezvénysorozat következő összejövetelén Dr. Nagy Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtárának főigazgatója tartott előadást „Egyetemi könyvtárak – Lehetőségek és korlátok" címmel.

 

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

10. alkalom: 2017. június 1. 13:00–15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

 

A rendezvénysorozat tizedik összejövetelén Drótos László, az OSZK E-könyvtári Szolgáltatások Osztály munkatársa, a MEK alapítója és gondozója tartott előadást az „Internet archiválása mint könyvtári feladat" címmel.

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg: http://mekosztaly.oszk.hu/mia/doc/internet_archivalas.ppt

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

Az élő online közvetítést a Szinvanet Zrt. és a Miskolc Holding Zrt. támogatja.

 

Szövegközi kép 1                           Szövegközi kép 2