"A jövő könyvtára felé ..." webinárium

"A jövő könyvtára felé..." címmel egy szakmai önképző sorozatot, a két nagy miskolci könyvtár, Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár hírdette meg tavasszal könyvtárosok, könyvtár- és könyvbarátok számára. A projekt ötletgazdája és mentora Drótos László, közreműködő munkatársa Bokrosné Stramszky Piroska.

Könyvtárakban felváltva, az alkalmanként 2-3 órás rendezvényen és „webináriumon" a meghívott előadó prezentációja után a résztvevők megbeszélik, megvitatják az adott témát.

Távoli kollégáink az internetes élő közvetítésnek, majd a megvágott és archivált videofelvételnek köszönhetően helytől és időtől függetlenül, bármikor megnézhetik ezeket az előadásokat és szemináriumokat.

1. alkalom - 2016. május 31. 14:00 - 16:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

Első alkalommal Dr. Tóth Máté, a Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának munkatársa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa tartott vitaindító előadást "A könyvtár és a könyvtáros jövője: könyvtári paradigmaváltás és a hibrid könyvtár" címmel.

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/embed/o3ulZqJUyzs

 

2. alkalom: 2016. június 30. 14:00 - 16:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

Második alkalommal Dr. Pajor Enikő PhD szakvezető főiskolai tanár (Szegedi Tudományegyetem, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar): "Átváltozások - a könyvtári hivatás metamorfózisai" című előadását hallgathattuk, nézhettük és beszélhettük meg.

Az élő online közvetítést a Szinvanet Zrt. és a Miskolc Holding Zrt. támogatta.

A rendezvényen készült felvétel megtekinthető az alábbi linkeken:

Első rész: https://www.ustream.tv/recorded/89018177

Második rész: https://www.ustream.tv/recorded/89021307

 

3. alkalom: 2016. szeptember 27. 14:00 - 16:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

Harmadik alkalommal Holl András, az MTA Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettese a könyvtárak tudománytámogatási feladatairól tartott előadást: tudománymetriai kérdésekről, a nyílt hozzáférésű publikálásról, a publikációk és a kutatási adatok megőrzéséről, valamint a Magyar Tudományos Művek Tárával kapcsolatos újdonságokról.

 

A rendezvényen készült felvétel itt tekinthető meg:

 

Első rész: http://www.ustream.tv/recorded/91702148

 

Második rész: http://www.ustream.tv/recorded/91703843

 

 

4. alkalom: 2016. október 28. 13:00 - 15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

Negyedik alkalommal Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója tartott előadást: Közösségépítés a könyvtárakban, a könyvtár, mint közösségi tér címmel.

 

A rendezvényen készült felvétel itt tekinthető meg:

 

 

 

5. alkalom: 2016. november 10. 14:00 - 16:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

Ötödik alkalommal Nagy Gyula - az SZTE Klebelsberg Könyvtár Automatizálás Fejlesztési Osztály Digitalizálási csoport munkatársa -  előadásának témája a személyes információszervezés hat alapelve, gyakorlati példákkal illusztrálva valamint a webkettes eszközök oktatási célú hasznosítása volt.

 

A Webináriumon készült felvétel itt tekinthető meg:

 

 

 

6. alkalom: 2016. december 1. 13:00 - 15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

Hatodik alkalommal Dr. Tóvári Judit  - PhD főiskolai tanár, az új generációs könyvtári rendszerek és katalógusok, az újfajta könyvtári adatleírási modellek aktuális témájáról tartott előadást, melynek címe: A MARC problémái, az FRBR adatmodell a dokumentumok leírásához volt.

 

A Webináriumon készült felvétel itt tekinthető meg:

 

Első rész: http://www.ustream.tv/recorded/92992350

 

Második rész: http://www.ustream.tv/recorded/92992550

 

 

 

7. alkalom: 2017. február 16. 13:00 - 15:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

 

A rendezvénysorozat hetedik összejövetelén Dr. Bánfalviné Csukás Judit szaktájékoztató, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, Tartalomszolgáltatási Osztály munkatársa tartott előadást  "Europeana bemutatása és újdonságai" címmel.

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

 

8. alkalom: 2017. március 24. 13:00 - 15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

 

 

A rendezvénysorozat következő összejövetelén Dr. Dudás Anikó, Phd, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának könyvtárvezetője "Nemcsak weben lenni, hanem webből lenni - A könyvtári adatok, a névterek és a szemantikus web" címmel tart előadást.

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

9. alkalom: 2017. május 2. 13:00 - 15:30 (Helyszín: ME KöLM Tanácsterem)

 

A rendezvénysorozat következő összejövetelén Dr. Nagy Zsuzsanna a Budapesti Corvinus Egyetem, Egyetemi Könyvtárának főigazgatója tart előadást "Egyetemi könyvtárak - Lehetőségek és korlátok" címmel.

 

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

10. alkalom: 2017. június 1. 13:00 - 15:30 (Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, 3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.)

 

A rendezvénysorozat tizedik összejövetelén Drótos László, az OSZK E-könyvtári Szolgáltatások Osztály munkatársa, a MEK alapítója és gondozója tartott előadást "Internet archíválása, mint könyvtári feladat " címmel.

 

Az előadás diái itt tekinthetőek meg: http://mekosztaly.oszk.hu/mia/doc/internet_archivalas.ppt

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg:

 

Az élő online közvetítést a Szinvanet Zrt. és a Miskolc Holding Zrt. támogatja.

 

Szövegközi kép 1                           Szövegközi kép 2