Oktatás, felhasználóképzés

Bevezetés a korszerű információkeresés módszereibe

 

A kurzus teljesítésének feltétele egy bizonyos szempont szerint rendezett, a tanult adatbázisok használatával készült bibliográfia beadása, amely egy szabadon választott témával kapcsolatosan minimum 15-20 tétel szakirodalmi forrásművet tartalmaz. A beadandó bibliográfia előtt fel kell sorolni a feladat megoldásához használt kereső kifejezéskete (magyar, idegen nyelvű), a használt adatbázisokat (legalább 2 idegen nyelvű adatbázis), az egyes kereső kifejezésekre kapott találatok számát az egyes adatbázisokban, valamint a keresés pontosításánál alkalmazott szűkítési/bővítési opciókat.

Útmutató a beadandó feladat elkészítéséhez

Beadandó feladat: irodalomkutatás (egy téma és irodalma)

1. A téma címe, rövid leírása

2. Kulcsszavak, keresőszavak
4–5 kulcskifejezés, magyarul és idegen nyelven (tárgykörök, fogalmak, témát jelölő kifejezések, személyek, dátumok, korszakok stb. ). Használja a logikai operátorokat!
 
3. Szakirodalom keresése, gyűjtése, válogatása
A téma bibliográfiája, a szakirodalmi háttér feltérképezése, a fellelhető szakirodalom értékelése.
Használja ehhez a könyvtári katalógusokat (legalább 2 magyar és külföldi katalógus) és más tudományos szakirodalmi adatbázisokat, tartalomszolgáltatásokat (legalább 2 külföldi és legalább 3 magyar adatbázis használatával)!

Írja le, hogy milyen adatbázisokat használt, hogyan próbálkozott, egy-két példával illusztrálja, hogyan keresett, milyen eredményeket kapott, célravezető volt-e a keresés!  Néhány mondatban értékelje, az adott téma fellelt irodalmát
a) mennyiség,
b) minőség,
c) releváns adatbázisok (bibliográfiai, esetenként teljes szövegű) tekintetében!

4. Bibliográfia
A végezetül készítsen 15–20 tételes válogatott irodalomjegyzéket (bibliográfiát) a föllelhető cikkekről, könyvekről, könyvrészletekről, egyéb tanulmányokról, betűrendezve, egységes, következetes formázással!

Beküldési határidő: 2023. december 1. 1200 óra.  E-mail cím: beata.kovacs@uni-miskolc.hu

_____________________________________________________________________________

Tréningek

Az egyetemi könyvtár megújult képzései segítenek a szakirodalom-kutatás és -felhasználás módszereinek elsajátításában, a legkorszerűbb információforrások és az internetes keresési technikák megismerésében. A képzéseken való részvétel ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk!

Helyszín: Könyvtár, Levéltár, Múzeum – TIGÁZ-terem

Időpontok: 2015. februártól

Együtt könnyebb! – Közös katalógusok itthon és a nagyvilágban
A közös katalógusok több könyvtár gyűjteményét egy közös felületen teszik elérhetővé. A tréning során keresési példákkal bemutatjuk a legfontosabb hazai és külföldi lehetőségeket.

Hivatkozz stílusosan! – Szakdolgozatíróknak
Segítünk, hogyan és honnan gyűjts szakirodalmat, hogyan értékeld és rendszerezd az információkat. Készítsünk együtt bibliográfiát és hivatkozásjegyzéket! A munkát megkönnyítő ingyenes szoftverek, a Zotero és az EndNote Web bemutatása.

A mi világunk – Helyi adatbázisok a tanulás és kutatás szolgálatában
Középpontban az Egyetemi Könyvtár helyi fejlesztésű és építésű adatbázisai: MATARKA, MIDRA, MEPDA, ME tudományos portál, tematikus portálok. A résztvevők a tanulmányaikhoz és kutatásaikhoz szükséges információk gyors és hatékony keresésének módszereivel ismerkedhetnek meg.

Hogyan készítsünk személyes tudományos bibliográfiát? – MTMT
A Magyar Tudományos Művek Tárát bemutató tréningünket elsősorban doktoranduszoknak és oktatóknak ajánljuk.

E-(b)irodalom
Ismerkedés az e-book-olvasók világával, a beszerzéstől kezdve a tartalommal való feltöltésig (e-könyv, e-folyóirat, open access források).

QR-kód a könyvtárban
Mire használhatod okostelefonod a könyvtári szolgáltatásokban?

_____________________________________________________________________________

Záróvizsgára felkészítés tárgy - gyógytornász szakirány

 

Oldalszámozás - Word tutorial

Minta beadandó

Digitális tippek, trükkök + Egészségtudományi szakirodalom keresés

 

2017-es oktatás

2018-as oktatás

2019-es oktatás

2020-as oktatás

2021-es oktatás